Sunday, November 10, 2013

Ο τροχός των Συναισθημάτων

Ο τροχός των συναισθημάτων είναι μια δραστηριότητα για τους μικρούς μας μαθητές. Ζητώ απο το παιδί να χρωματίσει το κάθε συναίσθημα με όποιο χρώμα θεωρεί ότι του ταιριάζει και να αίτιολογήσει την επιλογή του. Έπειτα του ζητώ να εκφράσει το κάθε συναίσθημα χωρίς λόγια!

Σκοπός είναι μέσα απο το παιχνίδι και την ζωγραφική να καταλάβω αν και πως αντιλαμβάνεται το παιδί τα συναίσθηματα, αρχικά μέσα απο την περιγραφή του και έπειτα να αντιληφθώ την ύπαρξη ή μη κάποιας δυσκολίας στην έκφραση των συναισθημάτων.




Είναι πολύ ενδιαφέρον τι μπορεί να μας πεί ένα παιδί..

Μπορείτε να φτιάξετε και εσείς έναν τροχό συναισθημάτων προσαρμοσμένο στην ηλικία του κάθε παιδιού.

Ενδείκνυται η χρήση σε παιδιά με αυτισμό Υψηλής λειτουργικότητας και Άσπεργκερ που παρουσιάζουν δυσκολία στην αντίληψη και έκφραση των συναισθημάτων.

Σας παρουσιάζω ενδεικτικά ένα παράδειγμα απο ένα παιδάκι που παρακολουθώ το οποίο πηγαίνει στην Β' τάξη του Δημοτικού σχολείου με διάγνωση Άσπεργκερ και κάποιες απο τις ερμηνείες που εδωσε στα χρώματα.


Χαρά: Επέλεξε να την χρωματίσει κόκκινη γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "Είναι καλή σαν την καρδούλα μας που είναι κόκκινη"

Ευτυχία: Αν μπορούσε λέει θα την χρωμάτιζε και αυτή κόκκινη αλλά αφού είχε χρησιμοποιήσει ήδη το κόκκινο επέλεξε το πορτοκαλί γιατι  του μοιάζει. Η ευτυχία μου είπε είναι πολύ καλή σαν την χαρά.

Θυμός: Είναι εκείνος με το μαύρο χρώμα γιατί όπως μου είπε όταν είμαστε θυμωμένοι όλα είναι μαύρα και δεν είναι καλό.

Φόβος: Ήθελε να τον χρωματίσει μπλέ σκούρο αλλά δεν είχαμε και χρησιμοποίησε το γαλάζιο. Τον ρώτησα αν αισθάνεται φόβο και γιατί και μου είπε πως φοβάται το σκοτάδι.

Ενοχή: Αφού του εξήγησα τι σημαίνει επέλεξε το γκρί που στην ψυχολογία δηλώνει την ουδετερότητα.

Μπορείτε την ώρα που το παιδί χρωματίζει να του κάνετε και ερωτήσεις σχετικά με το αντίστοιχο συναίσθημα και θα καταλάβετε πολλά για την συναισθηματική του κατάσταση.

Δοκιμάστε το!
Με αγάπη Ιωάννα

Two and two

Μια συγκλονιστική ταινία για τον παραλογισμό του φασισμού και την                                                     χειραγώγηση της σκέψης




Ο Ιρανός καλλιτέχνης Μπαμπά Ανβάρι δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους η οποία παρουσιάζει με συγκλονιστικό τρόπο την απόπειρα χειραγώγησης της σκέψης και την επιβολή της εξουσίας με κάθε κόστος.

Βασιζόμενος στα γραπτά του Τζόρτζ Όργουελ ο οποίος έγραψε το 1984 πως " Ελευθερία είναι να μπορείς να πεις οτι 2+2 κάνει 4 " ο Ανβάρι αντιστρέφει στην πρόσθεση και παρουσιάζει το πως πραγματοποιείται με τη βία η χειραγώγηση της σκέψης.

Διαδραματίζεται σε ένα σχολείο όπου κάποια μέρα οι κανόνες αλλάζουν και 2+2 κάνει πια 5 και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει.

Τι θα γίνει όμως όταν ένα από τα παιδιά το αμφισβητήσει; 

Η ταινία προτάθηκε για Bafta καλύτερης μικρού μήκους ταινίας.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε : «Το κίνητρο μου ήταν η ταινία να αναζητήσει την επιθυμία που οδηγεί τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν μία δεσποτική κατάσταση»



Πηγή: www.theinsider.gr

Saturday, November 9, 2013

Οι μπάλες παιδιών στην Αφρική

Κουρέλια, σκουπίδια και ό,τι άχρηστο μπορεί να φανταστεί κανείς χρησιμοποιούν τα παιδιά στη Νότια Αφρική για να φτιάξουν τις δικές τους αυτοσχέδιες, χειροποίητες μπάλες ποδοσφαίρου προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα. 
Έναν χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, η βελγικής καταγωγής φωτογράφος Jessica Hilltout ξεκίνησε ένα οδικό ταξίδι επτά μηνών σε ολόκληρη την ήπειρο προκειμένου να πάρει μια γεύση της αγάπης του λαού για το ποδόσφαιρο. 
«Οι άνθρωποι παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού και οι μπάλες τους είναι μικρά έργα τέχνης φτιαγμένες κυριολεκτικά με ό,τι βρουν», λέει η ίδια.

Σαν μικρά απολιθώματα, οι μπάλες των παιδιών κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς σε κάθε σπιθαμή τους αποτυπώνεται τόσο η αγάπη για το παιχνίδι όσο και η αδυναμία τους να αποκτήσουν μια κανονική μπάλα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται πολυτέλεια. Τα παιδιά μπορούν στην κυριολεξία να μεταμορφώσουν τα πάντα σε μια μπάλα και να δώσουν κυκλικό σχήμα σε ό,τι έχουν μπροστά τους. Οι φωτογραφίες της Hilltout ενέπνευσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Amen. Grassroots Football»

Γιατί μερικά πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλους!

Μπράβο στα παιδιά!!!









Πηγή: www.childit.gr