Sunday, June 29, 2014

Άσκηση Οπτικής Αντίληψης

Οι ασκήσεις οπτικής αντίληψης έχουν ως σκοπό την βελτίωση της δεξιότητας της παρατήρησης και της συγκέντρωσης. Η απόκτηση της δεξιότητας της οπτικής αντίληψης θεωρείται πολύ σημαντική για την μετέπειτα ανάπτυξη της αναγνωσης και της γραφής.

Οι επιμέρους στόχοι

  • Επισήμανση ομοιοτήτων-διαφορών
  • Άσκηση των λεπτών κινήσεων του χεριού
  • Καλλιέργεια και ανάπτυξη της έννοιας του χώρου
  • Συντονισμός ματιού-χεριού


Παραδείγματα δραστηριοτήτων για ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης: ομοιότητες-διαφορές, κατασκευή puzzle, ζευγάρωμα μισών εικόνων.

Ενδεικτικά σας παρουσιάζω παρακάτω μια ευχάριστη άσκηση οπτικής αντίληψης και διάκρισης.

Οδηγίες

Μπορείτε να τυπώσετε τις ολοκληρωμένες εικόνες και τις εικόνες που είναι διαχωρισμένες να τις κόψετε σε καρτούλες.

Ζητήστε από το παιδί να παρατηρήσει την κάθε εικόνα για 2-3 λεπτά και έπειτα να τοποθετήσει τις καρτούλες στη σωστή σειρά έτσι ώστε να σχηματιστεί η εικόνα.

Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλούστερα αντικείμενα όπως μισά φρούτα, έπιπλα.
Η άσκηση που παρουσιάζεται παρακάτω είναι μεγαλύτερης δυσκολίας γιατί οι εικόνες περιέχουν πολλές λεπτομέρειες.

















Saturday, June 28, 2014

Τι προβλέπεται για την παράλληλη στήριξη των μαθητών για το νέο έτος

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών να καταθέσουν αίτηση για την έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης στο σχολείο φοίτησης όπου φοιτούν τα παιδιά τους. Μαζί με την αίτηση ο γονέας καταθέτει και γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ. Τονίζεται ότι αρμόδιο όργανο για την εισήγηση της παράλληλης στήριξης είναι αποκλειστικά το ΚΕΔΔΥ. Στη γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και αν αυτή θα γίνεται σε μόνιμη και καθημερινή βάση.

Σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι στην περίπτωση που λειτουργεί τμήμα ένταξης στο σχολείο ή στην περιοχή υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο.

Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις Παράλληλης Στήριξης προηγουμένων ετών, για μαθητές, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και για μαθητές με κάθε άλλη αναπηρία ή ειδική εκπαιδευτική ανάγκη, ανανεώνονται αυτόματα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση αυτών των εγκεκριμένων αιτήσεων Παράλληλης Στήριξης είναι τα εξής:
α) Σχετική εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ και β) σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα. Σε περίπτωση διαφωνίας γονέα ή κηδεμόνα των μαθητών και οικείου ΚΕΔΔΥ, αποφασίζει η Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ και η απόφαση είναι οριστική.
β) σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα. Σε περίπτωση διαφωνίας γονέα ή κηδεμόνα των μαθητών και οικείου ΚΕΔΔΥ, αποφασίζει η Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ και η απόφαση είναι οριστική.
Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, στα οποία φοιτούν μαθητές με εγκεκριμένη Παράλληλη Στήριξη θα πρέπει αμέσως μετά την εγγραφή του μαθητή στην επομένη τάξη να καλέσουν τους γονείς να δηλώσουν εγγράφως, αν επιθυμούν την συνέχιση ή την διακοπή της Παράλληλης Στήριξης. Τις δηλώσεις αυτές οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, μαζί με τις εισηγήσεις του οικείου ΚΕΔΔΥ και τις βεβαιώσεις φοίτησης των μαθητών, τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να στείλουν στηνΔιεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. τις σχετικές εισηγήσεις των ΚΕΔΔΥ καθώς και τα στοιχεία των μαθητών, για τους οποίους ανανεώνεται η Παράλληλη Στήριξη το αργότερο μέχρι την 15η Ιουλίου 2014.
Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα:
α) ο αριθμός πρωτοκόλλου της Εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης και β) η τάξη, στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στήριξη σε μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση

Για τους μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του ν.3699/2008(ΦΕΚ 199Α) προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.).
1. Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση, υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η Ιουλίου 2014, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε.Β.Π. προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία.
2. Με την αίτησή του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕΔΔΥ ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, από δημόσια υγειονομική επιτροπή ή από Δημόσιο Νοσοκομείο
3.Οι ανωτέρω αιτήσεις, οι γνωματεύσεις καθώς και οι βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.
4. Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης από Ε.Β.Π.
5. Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγησή του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό βοηθό.

Στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή

Προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4186/2013, άρθρο 28, παρ. 16, η δυνατότητα Στήριξης μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της Στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή είναι οι εξής: α) αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή στο σχολείο φοίτησης, β) βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης του μαθητή στο σχολείο(θα πρέπει να αναφέρεται ακριβώς η τάξη, στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής τον Σεπτέμβριο του 2014) και γ) γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο.
Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται από τον Διευθυντή του Σχολείου στην Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ., μέσω των αρμοδίων Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στήριξη μαθητών από Ειδικό Βοηθό

Σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.18 του νόμου 4186/2013 (ΦΕΚ 193Α) η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της Στήριξης των μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
2. Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της υποστήριξης.
3. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δεν τίθεται προθεσμία για την έγκριση της υποστήριξης από Ιδιώτη Βοηθό και ο Διευθυντής του Σχολείου θα πρέπει να γνωστοποιεί την ύπαρξη του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο φοίτησης του μαθητή.

Πηγή: paidianews.gr

Thursday, June 26, 2014

Η αξία του παραμυθιού

Το παραμύθι αποτελεί ένα ερέθισμα το οποίο επιδρά πολύ θετικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.
Ετυμολογικά το παραμύθι είναι αυτό που είναι πλησίον ενός μύθου..
Τα μυθικά στοιχεία και ο συμβολικός λόγος που χαρακτηρίζει το παραμύθι μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά και θεραπευτικά στο παιδί.


         Οφέλη του παραμυθιού
  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
  • Κατανόηση δύσκολων εννοιών (π.χ. βία) που το παιδί είναι δύσκολο να κατανοήσει υπό άλλες συνθήκες
  • Κατανόηση και εξοικείωση με σημαντικές ηθικές αξίες (π.χ. αγάπη, αλήθεια, σεβασμός)
  • Καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης, ενθάρρυνση γλωσσικών δεξιοτήτων, επέκταση λεξιλογίου 
  • Δημιουργία θετικών συναισθημάτων, ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • Καλλιέργεια της αγάπης για την ανάγνωση 

Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ, τα παραμύθια μπορούν να βγάλουν το παιδί από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις..


         Συμβουλές
  • Να έχετε πολλά βιβλία και παραμύθια στο σπίτι 
  • Να διαβάζετε στα παιδιά σας παραμύθια 
  • Να επισκέπτεστε μαζί με τα παιδιά σας βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία 
  • Καλλιεργείστε την κριτική σκέψη του παιδιού σας αλλά και τον περιγραφικό και αφηγηματικό του λόγο μέσα από την συζήτηση σχετικά με το θέμα του παραμυθιού που διαβάσατε
  • Δημιουργήστε θετικό κλίμα απέναντι στην ανάγνωση, διαβάζοντας εσείς με αγάπη το παιδί σας θα υιοθετήσει την ίδια στάση
Επίσης, ενδεικτικά μπορείτε να κατεβάσετε το παρακάτω αρχείο με 22 παραμύθια σε ηλεκτρονική μορφή.

http://pappanna.files.wordpress.com/2013/04/22-paramythia.pdf





Πρόσθεση και Αφαίρεση σύμφωνα με το σύστημα Μοντεσσόρι

Μια ιδέα για να μάθουν τα παιδιά μας την πρόσθεση και την αφαίρεση με ευχάριστο τρόπο.

Μπορείτε να εκτυπώσετε τις καρτούλες με τους αριθμούς και να τις πλαστικοποιήσετε.

Επίσης, θα χρειαστείτε ένα κουτί, χρωματιστές μπαλίτσες από πλαστελίνη ή πηλό.












Wednesday, June 18, 2014

10 καλοκαιρινά βιβλία για παιδιά

Μερικές προτάσεις ανάγνωσης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (έως 12 ετών).

       



1. «Ο χορός των στρουθοκαμήλων», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Μίνωας. Κάποιος παρατήρησε πρόσφατα ότι η σύγχρονη ελληνική παιδική πεζογραφία «τριβιζίζει».



2. «Το βιβλίο που θα σου εξηγήσει τα πάντα για τους γονείς (γιατί σε αναγκάζουν να τρως σπανακόρυζο κι όλα αυτά)», Φρανσουάζ Μπουσέ, εκδ. Πατάκη.


3. «Ο εγωιστής γίγαντας», Όσκαρ Ουάιλντ, εκδ. Καστανιώτη. Το έργο είναι παλιό όμως η τελευταία αυτή επανέκδοση είναι μια ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε.



4. «Δόκτωρ Παρδαλός 4: Η μεγάλη ληστεία του χρυσού», Τζο Νέσμπο, εκδ. Μεταίχμιο. Ο γνωστός Νορβηγός συγγραφέας crime fiction πλέκει μυστήρια για παιδιά με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό.



5. «Τα Χμ των βιβλίων!», Κατερίνα Κρις, εκδ. Κέδρος. Ένα βιβλίο γεμάτο Χμ για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν την ανάγνωση.


6. «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, εκδ. Παπαδόπουλος. Ένα πανέμορφο βιβλίο για τη  δύναμη της θέλησης και το χιούμορ.



7. «Ανάποδα», Θοδωρής Παπαϊωάννου, εκδ. Ίκαρος. Ο Μέλιος το σκαθάρι αναποδογύρισε και βλέπει τα πάντα ανάποδα.



8. «Νουμεράλια», Jorge Luján & Isol, εκδόσεις Μάρτης. Πανέμορφο, διδακτικό, σε μικρό μέγεθος, θα το κρατήσετε στη βιβλιοθήκη σας για πάντα.



9. «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», Μαρκ Χάντον, εκδ. Ψυχογιός. Διεθνές best-seller που έγινε και θεατρικό έργο. Μοναδικό του «μειονέκτημα» ότι απευθύνεται σε παιδιά άνω των 14 ετών. Και σε σας φυσικά.


10. «Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών», Χρήστος Μπουλώτης, εκδ. Δωρικός. Παλιά παιχνίδια εναντίον ηλεκτρονικών σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση.



Πήγη: tospirto.net

Wednesday, June 4, 2014

Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό
Δύο καλοκαιρινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά με αυτισμό.
Σάββατο 21 Ιουνίου –Τετάρτη 25 Ιουνίου, στη Στέγη
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.
http://i.sgt.gr/SP9vD5

Τα εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε μια δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Το παιδί καλείται μέσα από τη μουσική να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 19 Ιουνίου, απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.
 Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή:  ‪#‎stegi‬http://i.sgt.gr/SP9vD5




Πηγή:www.sgt.gr