Thursday, July 10, 2014

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας


Είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μουσείου:  http://www.mce.gr/index.html

Ποια είναι η φιλοσοφία του μουσείου;

Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματά μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή.

Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Ποιές είναι οι δράσεις του μουσείου;

Διαδραστικές εκθέσεις: Σχεδιάζει και παρουσιάζει διαδραστικές εκθέσεις που ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την κατανόηση των συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών  με ειδικά  εκπαιδευμένους εμψυχωτές/τριες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, οι οποίοι «ζωντανεύουν» την έκθεση.
Σαββατοκύριακα στο μουσείο Η διαδραστική έκθεση του μουσείου είναι ανοιχτή για να την ανακαλύψουν οι ενήλικες παρέα με τα παιδιά (4 έως 12 χρονών), ενώ στη συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια τα οποία είναι σχεδιασμένα με στόχο να  ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την επικοινωνία ενηλίκων και παιδιών μέσα από το παιχνίδι.
Ετήσια παιδικά εργαστήρια με στόχο την ενθάρρυνση της αυτογνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών στα πλαίσια της ομάδας, μέσα από, τη μυθοπλασία, τα παιχνίδια ρόλων, τη ζωγραφική, τη μουσική και τα «ταξίδια» αναζήτησης!
Σεμινάρια για ενήλικες Στόχος του μουσείου στα σεμινάρια του είναι να ευαισθητοποιήσει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από την τέχνη και την τεχνική της εμψύχωσης.
Εκθέματα που … ταξιδεύουν! σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να συναντήσουν τα παιδιά που ζουν μακρυά από την Αθήνα τη φιλοσοφία του Μουσείου Συναισθημάτων
Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά εργαστήρια:  για τους ελεύθερους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια των σχολικών διακοπών με στόχο την ευχάριστη και δημιουργική επικοινωνία  ενηλίκων και παιδιών.
Καλοκαιρινά πενθήμερα προγράμματα: πραγματοποιούνται την περίοδο των σχολικών καλοκαιρινών διακοπών, γεμάτα με δημιουργικές δράσεις για παιδιά 7 - 12 ετών
Παιδικές γιορτές για παιδιά 7-12 χρονών:  αποτελούν μια ευχάριστη αφορμή για  για ένα πρόγραμμα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου

Το μικρό πωλητήριο του μουσείου: επιλέγει παιδικά βιβλία που θεωρεί ιδιαίτερα ωφέλιμα και χειροποίητα μοναδικά είδη του μουσείου.


Ποιες μέρες λειτουργεί το μουσείο;

Τα Σαββατοκύριακα το μουσείο είναι ανοιχτό για το ελεύθερο κοινό παρουσιάζοντας τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» από τις 10π.μ. έως τη 1μ.μ., ενώ  από τη 1μ.μ. έως τις 2μ.μ. πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους!
Τις καθημερινές το μουσείο υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για το πρόγραμμα του μουσείου μπορείτε να ενημερωθείτε και από το κουμπί ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.


Σε ποιους απευθύνεται το Μουσείο Συναισθημάτων;

  • σε παιδιά, κυρίως από 6 έως και 12 χρονών
  • σε οικογένειες
  • σε εκπαιδευτικούς
  • σε ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά (γονείς, συγγενείς, φίλους…)
  • σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών       

Ποιοι άνθρωποι εμψυχώνουν το μουσείο;

Ειρήνη Σοφιανοπούλου:
ιδρύτρια, διευθύντρια,
εμψυχώτρια του μουσείου-ψυχολόγος

Στέλλα Αρσένη:
εμψυχώτρια του μουσείου και
υπεύθυνη επικοινωνίας

Δανάη Ασπρογέρακα:
ειδικά εκπαιδευμένη εμψυχώτρια του μουσείου,
υπεύθυνη εξωτερικών προγραμμάτων

Ειρήνη Αναγνωστοπούλου:
εμψυχώτρια του μουσείου - ψυχολόγος,
δραματοθεραπεύτρια, ηθοποιός

Αγγελική Γουναρίδη:
εικαστικός και εμψυχώτρια του μουσείου -
κουκλοπαίχτρια

Ιφιγένεια Κακριδώνη:
αφηγήτρια στα εργαστήρια παραμυθιού
του μουσείου - μουσικός, παιδαγωγός

Γιάννης Πίμπας:
εμψυχωτής του μουσείου - ψυχολόγος

Θοδωρής Μπογέας:
εμψυχωτής του μουσείου - εργοθεραπευτής

Κώστας Ντονάς
:
εμψυχωτής παιδικών εργαστηριών του μουσείου -
εικαστικός, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού

Δημήτρης Ρωσσίδης:
εμψυχωτής του μουσείου -
ψυχολόγος, παιγνιοθεραπευτής

























Αξίζει μια επίσκεψη με τα παιδιά μας!!


Πηγή: http://www.mce.gr/museum.html

Wednesday, July 9, 2014

Online Λεξικό Νοηματικής Γλώσσας- Μαθαίνω με Χειλεανάγνωση και Νοηματική



Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια online διαδραστική εφαρμογή τύπου Λεξικού Νοηματικής Γλώσσας.
Το λεξικό Νοηματικής Γλώσσας μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου:

 http://gym-ekv-thess.thess.sch.gr

 https://www.facebook.com/deafschoolthessaloniki 


Η διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον καθηγητή πληροφορικής του Ειδικού Γυμνασιού - Λυκείου ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Αλατζιά ΠΕ19.

Η δημιουργία πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού θα ανατίθεται σε μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο εργασιών διαφόρων μαθημάτων σχετικών με την πληροφορική και θα ενσωματώνεται σταδιακά και συστηματικά, εμπλουτίζοντας τις λέξεις και τις ομάδες λέξεων της εφαρμογής. 

Το λεξικό καλύπτει ένα κενό που υπάρχει όσον αφορά τον τετραπλό συνδυασμό προφορικού, γραπτού λόγου, εικόνας και νοηματικής. Η χρήση της εφαρμογής πραγματοποιείται μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι android ή ios συσκευές.

         Σε ποιούς απευθύνεται η εφαρμογή
 
  1. Σε παιδιά κωφά ή βαρήκοα μικρής ηλικίας, τα οποία δεν γνωρίζουν ανάγνωση και κατ’ επέκταση στους γονείς τους. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα διαδραστικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν και να δουλέψουν με το βασικό λεξιλόγιο της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο η κάθε λέξη αποδίδεται σε γραπτό λόγο, προφορικό λόγο και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αυτά θα δουλέψουν, παίζει η σύνδεση της κάθε λέξης με μία αντιπροσωπευτική εικόνα.
  2. Σε άτομα Κωφά ή Βαρήκοα μεγαλύτερης ηλικίας. Στα άτομα αυτά δίνεται η δυνατότητα να εξασκηθούν στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται, είτε σε γραπτό λόγο, είτε σε προφορικό λόγο, είτε σε Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), ένα σύνολο από λέξεις του συγκεκριμένου λεξικού.
  3. ΣΕ ΑΚΟΥΟΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα πολυμεσικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, καθώς έχουν την δυνατότητα κάνοντας χρήση των επιλογών εικόνα και ήχος κάθε λέξη να αποδίδεται με εικόνα, ΓΡΑΠΤΟ και ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ.
  4. Σε ακούοντα άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν νοηματική. Το λεξικό αυτό θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο μελέτης και αναφοράς, για τα πρώτα τουλάχιστον βήματά τους στον χώρο της ΕΝΓ.
  5. Σε οποιοδήποτε άτομο, το οποίο δεν γνωρίζει νοηματική γλώσσα. Με το λεξικό αυτό θα του δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσει και να αντιληφθεί τον τρόπο επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων.   

            Σύνολο λέξεων

Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή υπάρχουν 568 Λέξεις και 11 Κατηγορίες. 

Αλφαβητικά --> 568 λέξεις
Αθλητισμός --> 57 λέξεις
Αλφάβητο --> 24 λέξεις
Ενδυμασία --> 48 λέξεις
Επαγγέλματα --> 37 λέξεις
Ζώα --> 81 λέξεις
Πόλεις --> 70 λέξεις
Φαγητά – Ποτά --> 86 λέξεις
Χαρακτήρες --> 77 λέξεις
Χρώματα --> 12 λέξεις
Χώρες --> 78 λέξεις

Το λεξικό εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιες λέξεις!!!














Πηγή: http://gslandlipreading.blogspot.gr/?view=magazine

Η διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον καθηγητή πληροφορικής του Ειδικού Γυμνασιού – Λυκείου ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Αλατζιά ΠΕ19. Η δημιουργία πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού θα ανατίθεται σε μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο εργασιών διαφόρων μαθημάτων σχετικών με την πληροφορική και θα ενσωματώνεται σταδιακά και συστηματικά, εμπλουτίζοντας τις λέξεις και τις ομάδες λέξεων της εφαρμογής. Η προφορική απόδοση των λέξεων της εφαρμογής έγινε από τον λογοθεραπευτή του σχολείου, Θεόφιλο Τσανακτσίδη ΠΕ21. Για την προσθήκη λέξεων σχετικών με τη βασική επιστημονική ορολογία κάθε κλάδου, πρόκειται να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν το σύνολο των καθηγητών του σχολείου. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή, καλύπτει ένα κενό που παρουσιάζεται στη σχολική διδακτική πράξη κατά τη διδασκαλία και τον εμπλουτισμό λεξιλογίου, καθώς τα λεξικά της νεοελληνικής και της νοηματικής που κυκλοφορούν έχουν ελλείψεις όσον αφορά τον τετραπλό συνδυασμό προφορικού, γραπτού λόγου, νοηματικής και εικόνας. Επιπλέον η εφαρμογή χρησιμοποιείται και για λογοθεραπευτική παρέμβαση με στόχο την περαιτέρω εξάσκηση των κωφών και βαρήκοων μαθητών του σχολείου μας (και όχι μόνο) στον προφορικό και γραπτό τρόπο επικοινωνίας. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και ΟΧΙ ΜΕ ANDROID ή IOS ΣΥΣΚΕΥΕΣ.

Διαβάστε περισσότερα: Online λεξικό νοηματικής γλώσσας | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
http://gym-ekv-thess.thess.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα: Online λεξικό νοηματικής γλώσσας | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ