Wednesday, December 11, 2013

Ημέρα του Παιδιού

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την σημερινή Ημέρα του Παιδιού,αναρωτιέμαι αν τα σημερινά παιδιά μπορούν να γιορτάσουν αυτή την ημέρα με τις συνθήκες που επικρατούν.
Φτώχεια,ανύπαρκτη πρόνοια,οικονομική κρίση,ρατσισμός, κοινωνικός αποκλεισμός..
Κάποτε τα προβλήματα των παιδιών ήταν για εμάς "του ανεπτυγμένου κόσμου" μακρινά εκεί στον "τρίτο κόσμο" και στις περιοχές που υπέφεραν απο τους πολέμους.
Σήμερα όμως το πρόβλημα είναι παντού ακόμη και στον στον δικό μας "ανεπτυγμένο" κόσμο λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,των πολιτικών των κρατών και της ανύπαρκτης αξιοπρέπειας τους.
Μέσα σ΄αυτή τη κατάσταση τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα. Η φτώχεια, η πείνα, οι πολιτικές λιτότητας, οι πόλεμοι δημιουργούν μια πολύ θλιβερή κατάσταση.
Η Παγκόσμια ημέρα των παιδιών λοιπόν πρέπει να είναι μια ημέρα κινητοποίησης και αγώνα για έναν δίκαιο κόσμο, γεμάτο Ειρήνη και Αλληλεγγύη.
Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα απο την αλληλεγγύη που δεν θα είναι επιλεκτική αλλά για όλους και να μην ξεχνάμε πως κάποια παιδιά όπως αυτά των μεταναστών αλλά και εκείνα που βιώνουν την διαφορετικότητα υποφέρουν πολύ περισσότερο και στερούνται βασικών δικαιωμάτων.
Για να μπορούν τα παιδιά να γιορτάζουν οχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα..

Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του κόσμου που δίνουν νόημα στη ζωή μας..✿



Sunday, December 8, 2013

Αόρατα παιδιά

Ένα σπότ από την καμπάνια της  Unicef  για την παιδική κακοποίηση.



Υπάρχουν κάποια παιδιά που το παιχνίδι τους είναι να γίνονται αόρατα..




Πηγή:www.childit.gr

Thursday, December 5, 2013

Σχολείο στο Αφγανιστάν


Jalalabad, Αφγανιστάν. Μαθητές δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα στην ύπαιθρο σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Το Αφγανιστάν έχει γνωρίσει ελάχιστες περιόδους ειρήνης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας έχει υπονομευτεί από την Σοβιετική εισβολή το 1979, τον εμφύλιο πόλεμο την δεκαετία του ενενήντα και την πεντάχρονη κυριαρχία των Ταλιμπάν. Πηγή: www.lifo.g

Η φωτογραφία αυτή είναι απο το Jalalabad στο Αφγανιστάν.
Μαθητές δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα στην ύπαιθρο σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο.
Το Αφγανιστάν έχει γνωρίσει ελάχιστες στιγμές ειρήνης τα τελευταία 30 χρόνια.
Φωτογραφία: Noorullah Shirzada.

Σε πείσμα των καιρών και των πολέμων τα παιδάκια συνεχίζουν να μαθαίνουν γράμματα έστω και κάτω απο τέτοιες συνθήκες..



Πηγή:www.lifo.gr

Φωτογραφία: Noorullah Shirzada Πηγή: www.lifo.gr
alalabad, Αφγανιστάν. Μαθητές δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα στην ύπαιθρο σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Το Αφγανιστάν έχει γνωρίσει ελάχιστες περιόδους ειρήνης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας έχει υπονομευτεί από την Σοβιετική εισβολή το 1979, τον εμφύλιο πόλεμο την δεκαετία του ενενήντα και την πεντάχρονη κυριαρχία των Ταλιμπάν Πηγή: www.lifo.gr

alalabad, Αφγανιστάν. Μαθητές δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα στην ύπαιθρο σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Το Αφγανιστάν έχει γνωρίσει ελάχιστες περιόδους ειρήνης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας έχει υπονομευτεί από την Σοβιετική εισβολή το 1979, τον εμφύλιο πόλεμο την δεκαετία του ενενήντα και την πεντάχρονη κυριαρχία των Ταλιμπάν Πηγή: www.lifo.gr

Monday, December 2, 2013

Θεραπευτική παρέμβαση με lego

Θεραπευτική παρέμβαση με Lego
Η θεραπεία με lego είναι μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος θεραπευτικού παιχνιδιού. Τα legos μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες όπως:
Προσοχή
Συνεργατικότητα
Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία
Λεπτή κινητικότητα
Τα legos είναι μια μέθοδος πολυαισθητηριακής παρέμβασης και μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού.

Παραδείγματα παρέμβασης με lego: τύφλωση, κώφωση, αυτισμός, αδυναμία κινητικότητας, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα αλλά και σε μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Παράδειγμα παρέμβασης
Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα παράδειγμα δικής μου παρέμβασης σε παιδάκι με διάγνωση Άσπεργκερ το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα δυσαριθμησίας. Το παιδί ενθουσιάστηκε με την δραστηριότητα μας αυτή και ήθελε να την  συνεχίσουμε για περισσότερο χρόνο. 









Άλλες χρήσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα legos για να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι. Μπορείτε να ορίσετε τους κανόνες του παιχνιδιού και να καλλιεργήσετε το πνεύμα της συνεργασίας. 

Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτουμε ενναλακτικούς τρόπους μάθησης μέσα απο το παιχνίδι που μπορεί να μας προσφέρει πολλές ιδέες για να τις πραγματοποιήσουμε μαζί με τα παιδιά μας.


Να θυμάστε πως στην παιγνιοθεραπεία τα παιχνίδια είναι τα λόγια του παιδιού και το παιχνίδι είναι η γλώσσα του..! (Landreth, 2002)

Με αγάπη Ιωάννα








Sunday, November 10, 2013

Ο τροχός των Συναισθημάτων

Ο τροχός των συναισθημάτων είναι μια δραστηριότητα για τους μικρούς μας μαθητές. Ζητώ απο το παιδί να χρωματίσει το κάθε συναίσθημα με όποιο χρώμα θεωρεί ότι του ταιριάζει και να αίτιολογήσει την επιλογή του. Έπειτα του ζητώ να εκφράσει το κάθε συναίσθημα χωρίς λόγια!

Σκοπός είναι μέσα απο το παιχνίδι και την ζωγραφική να καταλάβω αν και πως αντιλαμβάνεται το παιδί τα συναίσθηματα, αρχικά μέσα απο την περιγραφή του και έπειτα να αντιληφθώ την ύπαρξη ή μη κάποιας δυσκολίας στην έκφραση των συναισθημάτων.




Είναι πολύ ενδιαφέρον τι μπορεί να μας πεί ένα παιδί..

Μπορείτε να φτιάξετε και εσείς έναν τροχό συναισθημάτων προσαρμοσμένο στην ηλικία του κάθε παιδιού.

Ενδείκνυται η χρήση σε παιδιά με αυτισμό Υψηλής λειτουργικότητας και Άσπεργκερ που παρουσιάζουν δυσκολία στην αντίληψη και έκφραση των συναισθημάτων.

Σας παρουσιάζω ενδεικτικά ένα παράδειγμα απο ένα παιδάκι που παρακολουθώ το οποίο πηγαίνει στην Β' τάξη του Δημοτικού σχολείου με διάγνωση Άσπεργκερ και κάποιες απο τις ερμηνείες που εδωσε στα χρώματα.


Χαρά: Επέλεξε να την χρωματίσει κόκκινη γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "Είναι καλή σαν την καρδούλα μας που είναι κόκκινη"

Ευτυχία: Αν μπορούσε λέει θα την χρωμάτιζε και αυτή κόκκινη αλλά αφού είχε χρησιμοποιήσει ήδη το κόκκινο επέλεξε το πορτοκαλί γιατι  του μοιάζει. Η ευτυχία μου είπε είναι πολύ καλή σαν την χαρά.

Θυμός: Είναι εκείνος με το μαύρο χρώμα γιατί όπως μου είπε όταν είμαστε θυμωμένοι όλα είναι μαύρα και δεν είναι καλό.

Φόβος: Ήθελε να τον χρωματίσει μπλέ σκούρο αλλά δεν είχαμε και χρησιμοποίησε το γαλάζιο. Τον ρώτησα αν αισθάνεται φόβο και γιατί και μου είπε πως φοβάται το σκοτάδι.

Ενοχή: Αφού του εξήγησα τι σημαίνει επέλεξε το γκρί που στην ψυχολογία δηλώνει την ουδετερότητα.

Μπορείτε την ώρα που το παιδί χρωματίζει να του κάνετε και ερωτήσεις σχετικά με το αντίστοιχο συναίσθημα και θα καταλάβετε πολλά για την συναισθηματική του κατάσταση.

Δοκιμάστε το!
Με αγάπη Ιωάννα

Two and two

Μια συγκλονιστική ταινία για τον παραλογισμό του φασισμού και την                                                     χειραγώγηση της σκέψης




Ο Ιρανός καλλιτέχνης Μπαμπά Ανβάρι δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους η οποία παρουσιάζει με συγκλονιστικό τρόπο την απόπειρα χειραγώγησης της σκέψης και την επιβολή της εξουσίας με κάθε κόστος.

Βασιζόμενος στα γραπτά του Τζόρτζ Όργουελ ο οποίος έγραψε το 1984 πως " Ελευθερία είναι να μπορείς να πεις οτι 2+2 κάνει 4 " ο Ανβάρι αντιστρέφει στην πρόσθεση και παρουσιάζει το πως πραγματοποιείται με τη βία η χειραγώγηση της σκέψης.

Διαδραματίζεται σε ένα σχολείο όπου κάποια μέρα οι κανόνες αλλάζουν και 2+2 κάνει πια 5 και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει.

Τι θα γίνει όμως όταν ένα από τα παιδιά το αμφισβητήσει; 

Η ταινία προτάθηκε για Bafta καλύτερης μικρού μήκους ταινίας.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε : «Το κίνητρο μου ήταν η ταινία να αναζητήσει την επιθυμία που οδηγεί τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν μία δεσποτική κατάσταση»



Πηγή: www.theinsider.gr

Saturday, November 9, 2013

Οι μπάλες παιδιών στην Αφρική

Κουρέλια, σκουπίδια και ό,τι άχρηστο μπορεί να φανταστεί κανείς χρησιμοποιούν τα παιδιά στη Νότια Αφρική για να φτιάξουν τις δικές τους αυτοσχέδιες, χειροποίητες μπάλες ποδοσφαίρου προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα. 
Έναν χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, η βελγικής καταγωγής φωτογράφος Jessica Hilltout ξεκίνησε ένα οδικό ταξίδι επτά μηνών σε ολόκληρη την ήπειρο προκειμένου να πάρει μια γεύση της αγάπης του λαού για το ποδόσφαιρο. 
«Οι άνθρωποι παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού και οι μπάλες τους είναι μικρά έργα τέχνης φτιαγμένες κυριολεκτικά με ό,τι βρουν», λέει η ίδια.

Σαν μικρά απολιθώματα, οι μπάλες των παιδιών κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς σε κάθε σπιθαμή τους αποτυπώνεται τόσο η αγάπη για το παιχνίδι όσο και η αδυναμία τους να αποκτήσουν μια κανονική μπάλα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται πολυτέλεια. Τα παιδιά μπορούν στην κυριολεξία να μεταμορφώσουν τα πάντα σε μια μπάλα και να δώσουν κυκλικό σχήμα σε ό,τι έχουν μπροστά τους. Οι φωτογραφίες της Hilltout ενέπνευσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Amen. Grassroots Football»

Γιατί μερικά πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλους!

Μπράβο στα παιδιά!!!









Πηγή: www.childit.gr



Thursday, October 31, 2013

Η Τέχνη για όλα τα παιδιά

μέσα απο τους μικρούς Γίγαντες


Οι μικροί γίγαντες είναι μια όμορφη πρωτοβουλία αγάπης για να γνωρίσουν όλα τα παιδιά τις διάφορες μορφές Τέχνης και να συμμετέχουν ενεργά στον Πολιτισμό!

Αν τα παιδία σας λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή τέχνης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους Μικρούς γίγαντες http://mikroigigantes.org/ για δωρεάν δράσεις στο σχολείο τους σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν είναι αυτό!

Η τέχνη είναι πολύ βοηθητική για την ψυχολογία όλων τον παιδιών και τα βοηθά να βλέπουν τον κόσμο με περισσότερη αισιοδοξία!

Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες όπως και την φόρμα αίτησης συμμετοχής για το σχολείο σας.

http://mikroigigantes.org/

γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να αποκλείεται απο την Τέχνη..

Με αγάπη Ιωάννα


Friday, October 25, 2013

Εργαστήριο *Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό*

Ένα εργαστήριο για παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους

 Ημερομηνίες: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 2, 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου 2013

 11:00-13:00

 Η πρώτη συνάντηση (Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 18:00-20:00) είναι μόνο για τους γονείς.

 Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και  αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων  και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο έξι συναντήσεων, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι: μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά.Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν τοχώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση και η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση βασικών εννοιών.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Παράλληλα, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια συναυλία, μια μουσική γιορτή με πρωταγωνιστές τα ίδια!

Απευθύνεται σε:Παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους  

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745

Tηλ συμμετοχής: 213 017 8002 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. 
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα 
Κόστος: Δωρεάν

Πηγή: www.sgt.gr








  

Thursday, October 24, 2013

Το πρώτο comic για τυφλούς αναγνώστες




Μια εντυπωσιακή δημιουργία απο τον δανό Philipp Meyer. O δημιουργός σπούδασε διαδραστικό design στην Γερμανία. Είναι το πρώτο comic για τυφλούς βασιζόμενο στην γραφή Μπράιγ.

Ο τίτλος του comic είναι Life (ζωή) και πρόκειται για μια ιστορία αγάπης δύο ανθρώπων.

Η μέθοδος Μπράιγ είναι το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. 'Ετσι οι τυφλοί αναγνώστες μπορούσαν ως τώρα να διαβάσουν βιβλία όμως όχι comics καθως  η Μπραίγ δεν συνέβαλλε στην οπτικοποίηση των εικόνων.

Η πρωτοπορία  στην σύλληψη του Philipp Meyer είναι οτι κάθε ήρωας του comic είναι ένας ανάγλυφος κύκλος με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που παρήγαγε γεωμετρικά σχήματα και έναν εκτυπωτή για γραφή Μπράιγ, αναπαριστά τον κάθε ήρωα με έναν απλό κύκλο σε ειδικό ανάγλυφο χαρτί. Η  αφήγηση μπορεί να αλλάξει, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να συλλάβει διαφορετικά τη ροή του comic, έτσι είναι ανοιχτό σε περισσότερες από μία ερμηνείες, ζωντανεύει μέσα από τη φαντασία..!

Οι σκηνές είναι απλές ώστε ο καθένας να μπορεί να τις καταλάβει. Για παράδειγμα, σε μία σκηνή, οι δύο κύκλοι επικαλύπτονται, το οποίο δείχνει οτι οι δύο άνθρωποι έχουν επαφή. Στην επόμενη σκηνή, υπάρχουν τρεις κύκλοι, όπου ο τρίτος κύκλος πολύ μικρός, για να δείξει ότι το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί.

Ο Meyer συνεργάσθηκε με τυφλούς αναγνώστες, μέσα από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει ένα comic που θα μπορούσαν να απολαύσουν. Ακόμη συνεργάσθηκε με την NOTA, βιβλιοθήκη της Δανίας, για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση από απλό χαρτί.

"Το περισσότερο υλικό που υπάρχει για τυφλούς έχει να κάνει πάντα με την πληροφορία και όχι με την τέχνη. Δεν ήθελα να μεταφέρω τυπικά comics σε ανάγλυφες εικόνες. Οι τυφλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά", λέει χαρακτηριστικά ο Meyer.


Ο Meyer δημιούργησε ακόμα μια ψηφιακή εκδοχή μιας ιστορίας. Μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στους κύκλους που αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους για να τους αλλάξετε το χρώμα. Αντίστοιχα επηρεάζεται ο τρίτος κύκλος. Για παράδειγμα, αν έχετε μετατρέψει τους γονείς σε κίτρινο και μπλε, το παιδί θα είναι πράσινο.
Δείτε το στο site του Meyer http://www.hallo.pm/life/

Ας ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν και άλλα τέτοια όμορφα πράγματα για τις ανάγκες όλων των ανθρώπων γύρω μας !

Με αγάπη Ιωάννα 




Πηγές: http://www.care.gr/
            http://www.hallo.pm/life/





Thursday, August 22, 2013

Τι είναι η Δυσαριθμησία;




Η Δυσαριθμησία είναι μία δυσκολία στην εκμάθηση και κατανόηση των Μαθηματικών. Έχει βιολογική βάση και χαρακτηρίζεται από εγκεφαλική δυσλειτουργία σε τομείς που σχετίζονται με τις έννοιες της ποσότητας, των αριθμών και των πράξεων.Το κάθε άτομο επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικό στάδιο της ζωής του.

Είναι παρόμοια με την δυσλέξια και το 50% των παιδιών με δυσαριθμησία έχει διαγνωστεί ήδη με Δυσλεξία.

Επίσης μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ.

Χαρακτηριστικά της δυσαριθμησίας κατα την διαδικασία της μάθησης αλλα και στην καθημερινότητα

Δυσκολία στην κατανόηση των μαθηματικών πράξεων
Σύγχυση των μαθηματικών συμβόλων (+ και - x και %)
Αντιστροφή αριθμών (69 και 96)
Δυσκολία κατανόησης και απομνημόνευσης μαθηματικών εννοιών,κανόνων,τύπων
Δυσκολία προσανατολισμού στο χώρο
Σύγχυση αριστερού δεξιού
Δυσκολία στην εκμάθηση της ώρας και της προπαίδειας
Δυσκολία στην αντίληψη της απόστασης
Δυσκολία στον οικονομικό σχεδιασμό (χρήματικές συναλλαγές,ρέστα)

Συμβουλές !!!

  • Δημιουργία δομημένου χώρου μελέτης χωρις περισπασμούς (το γραφείο του έτοιμο με όλα τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσει)
  • Παροχή εναλλακτικών τρόπων απομνημόνευσης των κανόνων συσχετίζοντας τους με κάτι γνώριμο στο παιδί.
  •  Παροχή περισσότερου χρόνου στα παιδία για την επίλυση των προβλημάτων διότι τα παιδιά με δυσαριθμησία λειτουργούν σε πιο αργούς ρυθμούς.
  •  Χρήση χαρτιού με οριζόντιες και κάθετες γραμμές αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην στοίχιση των αριθμών για την εκτέλεση πράξεων.
  •  Χωρισμός των ασκήσεων σε στάδια και επεξήγηση του κάθε σταδίου, αφού κατανοήσει προχωρούμε στο επόμενο.
  • Εξήγηση των μαθηματικών συμβόλων με παραδείγματα και με χρήση ύλικων (πλαστελίνες, πηλό).
  •  Ενθάρρυνση και έπαινος του παιδιού σε κάθε προσπάθεια.
Οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με την παροχή σωστής και έγκαιρης εκπαίδευσης στο παιδί. Μέσα απο εναλλακτικές μεθόδους μάθησης και βοήθειας τα παιδία με Δυσαριθμησία μπορούν να τα καταφέρουν :)

Tuesday, August 20, 2013

Που απευθύνομαι αν αντιληφθώ χαρακτηριστικά ύπαρξης μαθησιακών δυσκολιών ή δυσλεξίας

Αν ο γονέας αντιληφθεί ύπαρξη χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μαθησιακών δυσκολιών, δυσλεξίας, καθυστέρηση ομιλίας θα πρέπει να απευθυνθεί στους εξής φορείς:

Δημόσιο Φορέα

Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα Δημόσιων Νοσοκομείων

ΚΔΑΥ (ΚΕΔΔΥ)

Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής

Ιδιωτικό Φορέα

Παιδοψυχίατρος

Ψυχολόγος

Η διάγνωση απο δημόσιο φορέα είναι αναπόφευκτη σε πρώτη ή δεύτερη φάση διότι είναι η μόνη που εγκρίνεται απο το Σχολείο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία της αξιολόγησης τόσο καλύτερη είναι η διάγνωση γιατί φαίνονται ξεκάθαρα περισσότερα χαρακτηριστικά της όποιας δυσκολίας λόγω της απουσίας μηχανισμών υπερκάλυψης και δευτερογενών ψυχολογικών προβλημάτων.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει είναι διεπιστημονική για μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα.




Χαρακτηριστικά μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αντιληφθουν την ύπαρξη τους και να απευθυνθούν στους κατάλληλους ειδικούς.
Σημαντικό έιναι να κατανοήσουμε πως όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση στο παιδί τόσο πιο εύκολή θα είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών του.

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

1. Δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σύνθετες και πολύπλοκες λέξεις.
2. Έχει προβλήματα με τους χρόνους των ρημάτων ή τις αντωνυμίες.
3. Παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις
4. Μιλάει κομπιαστά ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες λέξεις.
5. Μπερδεύει την σειρά των γραμμάτων μέσα στην λέξη
6. Μπερδεύει ακουστικά παρόμοιες λέξεις π.χ. λέει ματηθής αντί μαθητής, σάλαθα νατί θάλασσα κ.λ.π
7. Οι προφορικές του εκφράσεις είναι ανώριμες συντακτικά και γραμματικά
8. Δεν μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία με την σωστή σειρά των γεγονότων
9. Δυσκολεύεται να συσχετίσει αντικείμενα που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον με την ανάλογη ονομασία τους
10. Δεν καταλαβαίνει την έννοια της ομοιοκαταληξίας και της ακολουθίας
11. Όταν συλλαβίζει μπορεί να αποκωδικοποιεί σωστά τα γραφήματα, ενώ όταν προσπαθεί να διαβάσει την λέξη ολόκληρη την λέει λάθος
12. Δεν ξέρει που τονίζονται οι λέξεις και πώς να χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης
13. Δεν ξεχωρίζει τα γράμματα μεταξύ τους
14. Δεν μπορεί να καταλάβει παιχνίδια με λέξεις και γράμματα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ
 

1. Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει ή να φτιάξει ορισμένα σχήματα.
2. Δυσκολεύεται να γράψει το όνομά του και παρουσιάζει δείγματα στρεφοσυμβολισμού και καθρεπτικής γραφής
3. Αντιστρέφει, μεταθέτει γράμματα ή συλλαβές
4. Προσθέτει, παραλείπει γράμματα ή συλλαβές
5. Δεν ξέρει να βάζει τόνους
6. Δεν βάζει σημεία στίξης
7. Κολλάει τις λέξεις μεταξύ τους
8. Ακατάστατη και ακαταλαβίστικη γραφή
9. Λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα
10. Λάθη αδικαιολόγητα και διαφορετικά στην ορθογραφία

ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

1. Έχει δυσκολία στην εκτέλεση έργων που προϋποθέτουν προσανατολισμό στο χώρο και στον χρόνο.
2. Συγχέει το δεξιά – αριστερά, βορράς – νότος, χθες – αύριο.
3. Δυσκολεύεται να διαβάσει σωστά τον χάρτη ή να μάθει την ώρα.
4. Τα προβλήματα προσανατολισμού επηρεάζουν ακόμη καθημερινές λειτουργίες όπως την διαδικασία που φοράει τα ρούχα του, που δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του, και γενικότερα έχει πρόβλημα στην επίγνωση του χρόνου.
5. Δεν μπορεί να επαναλάβει με την σωστή σειρά τις μέρες τις εβδομάδες, τους μήνες, την προπαίδεια.
6. Έχει δυσκολία στην αντιγραφή κινήσεων του γυμναστή όταν αυτός αντικρίζεται κατά πρόσωπο.

ΜΝΗΜΗ

1. Δυσκολεύεται να θυμηθεί και συνεπώς να εκτελέσει μια σειρά προφορικών εντολών , να πει τους μήνες με την σειρά, να αριθμήσει τους ζυγούς, να μάθει την προπαίδεια.
2. Δυσκολεύεται να μάθει ημερομηνίες, τοποθεσίες, ονόματα, χώρες, πρωτεύουσες.
3. Έχει ανεπάρκεια βραχύχρονης και μακροπρόθεσμης μνήμης, που έχει σαν αποτέλεσμα να ξεχνά τις οδηγίες του δασκάλου, τις εργασίες που έχει να κάνει για το σχολείο, που είναι τα πράγματά του.

Πηγή: www.dyslexia-goneis.gr







Μαθησιακές δυσκολίες

Τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης παρουσιάζουν μια διαταραχή σε μια ή περισσότερες απο τις βασικές διαδικασίες που αναφέρονται στην κατανόηση και και χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει περιπτώσεις, όπως η ελάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία, η δυσλεξία, η δυσφασία, η δυσαριθμησία, κ.λπ. Οι καταστάσεις αυτές δεν οφείλονται σε αισθητηριακές βλάβες εμφανείς, σε νοητική καθυστέρηση, σε σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές ή τέλος σε ανεπαρκείς κοινωνικές συνθήκες».

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν μια εξελικτική ανομοιογένεια στις ψυχολογικές τους λειτουργίες, η οποία περιορίζει τη μάθηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζονται κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι αναπηρία και πως τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες δεν θα πρέπει να παραμεληθούν απο το σχολικό και εξωσχολικό πλαίσιο. Έχουν ανάγκη απο εναλλακτικούς τρόπους μάθησης για την κατανόηση και αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.






Wednesday, June 5, 2013

Like stars on earth

                                                  Every child is special


Μια καταπληκτική ταινία για το πως βιώνει την καθημερινότητα ένα παιδί με δυσλεξία και πως αντιμετωπίζεται απο τον κοινωνικό περίγυρο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ολόκληρη την ταινία με αγγλικούς υπότιτλους!




Κοιτάζοντας τον κόσμο διαφορετικά μπορούμε να τον αλλάξουμε..






Tuesday, June 4, 2013

Τι είναι ο αυτισμός και πως μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρόωρα σημάδια στο παιδί

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που διαρκεί τυπικά  καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Ανήκει στις Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αυτιστικού φάσματος σύμφωνα με την ταξινόμηση του DSM-IV.

Αυτές είναι:
Η αυτιστική διαταραχή
Η διαταραχή Rett
Η παιδική αποδιοργανωτική διαταραχή
Η διαταραχή Asperger
Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς


Οι παραπάνω διαταραχές χαρακτηρίζονται από ειδικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις στην κοινωνική, επικοινωνιακή και γνωστική ανάπτυξη και απο ένα περιορισμένο, επαναλαμβανόμενο, στερεοτυπικό ρεπερτόριο ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων απο τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Ο αυτισμός μπορεί να συνυπάρχει με νοητική υστέρηση αλλά σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε άτομα με διάγνωση Asperger, αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας το άτομο έχει αρκετά υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι το 23% των ατόµων µε αυτισµό έχουν δείκτη νοηµοσύνης µεγαλύτερο από το φυσιολογικό.
Οι τρείς περιοχές της ανάπτυξης που τα άτομα με διαταραχές αυτιστικου φάσματος αντιμετωπίζουν πρόβλήμα είναι οι εξής: 
η κοινωνική αλληλεπίδραση
η επικοινωνία 
η φαντασία
Αυτές οι τρεις περιοχές συνιστούν την τριάδα των διαταραχών, δηλαδή τον πυρήνα των κλινικών χαρακτηριστικών του αυτισµού.  Ωστόσο τα παιδιά με σύνδρομο Asperger παρόλο που παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις έχουν φυσιολογική ανάπτυξη της ομιλίας και υψηλότερο γνωστικό επίπεδο σε σχέση με τα παιδιά που έχουν αυτιστική διαταραχή (WHO, 1992).

Τα βασικά χαρακτηριστικά των διαταραχών του αυτιστικού φάσµατος είναι: η ποιοτική παρέκκλιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη φαντασία.   
Η ποιοτική παρέκκλιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση εκδηλώνεται µε τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα:
Έκδηλη παρέκκλιση στη χρήση πολλών µη λεκτικών συµπεριφορών, όπως η βλεµµατική επαφή, η έκφραση προσώπου, η στάση του σώµατος και οι χειρονοµίες για τη ρύθµιση της κοινωνικής συναλλαγής.
Αδυναµία στην ανάπτυξη αντίστοιχων µε το αναπτυξιακό επίπεδο σχέσεων µε συνοµηλίκους και απουσία αυθόρµητης συµµετοχής σε απολαύσεις, ενδιαφέροντα ή επιτεύγµατα µε άλλους ανθρώπους.
Έλλειψη κοινωνικής ή συγκινησιακής αµοιβαιότητας. 

Η ποιοτική παρέκκλιση στην επικοινωνία εκδηλώνεται µε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

Καθυστέρηση, ή πλήρης έλλειψη της ανάπτυξης της οµιλούµενης γλώσσας (η οποία δεν συνοδεύεται από µία προσπάθεια αναπλήρωσης µέσα από εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως οι χειρονοµίες ή η µίµηση) σε άτοµα µε επαρκή οµιλία, έκδηλη παρέκκλιση της ικανότητας να αρχίσουν ή να συνεχίσουν µία συζήτηση µε άλλους.
Στερεότυπη και επαναληπτική χρήση της γλώσσας ή χρήση ιδιοσυγκρασιακής γλώσσας και έλλειψη ποικίλου, αυθόρµητου παιχνιδιού µε παίξιµο ρόλων ή κοινωνική µίµηση,αντίστοιχα µε το αναπτυξιακό επίπεδο.
Ηχολαλιά,σχολαστική ομιλία, κυριολεκτική ερμηνεία του λόγου.

Τα περιορισµένα, επαναληπτικά και στερεότυπα πρότυπα συµπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων εκδηλώνονται µε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

Περιορισµένη ενασχόληση µε έναν ή περισσότερους στερεότυπους και περιορισµένους τύπους ενδιαφερόντων, η οποία είναι µη φυσιολογική είτε σε ένταση είτε σε εστίαση.
Άκαµπτη εµµονή σε συγκεκριµένες µη λειτουργικές συνήθειες ή τελετουργίες.
Στερεότυποι και επαναληπτικοί κινητικοί µαννιερισµοί (π.χ. κτυπήµατα ή συστροφές των χεριών ή των δακτύλων ή περίπλοκες κινήσεις ολόκληρου του σώµατος).
Επίµονη ενασχόληση µε µέρη αντικειµένων, ηλεκτρονικές συσκευές ή μέρη αυτών.

Σημάδια-δείκτες για την ύπαρξη αυτισμού


Απουσία μεγάλων χαμόγελων ή άλλων θερμών, χαρούμενων εκφράσεων 
από τους 6 μήνες ή μετέπειτα 
Απουσία ανταπόδοσης ήχων, χαμόγελων, ή άλλων εκφράσεων του προσώπου 
από τους 9 μήνες και μετά 
Απουσία παραμιλητού/ φλυαρίας από τους 12 μήνες 
Απουσία ανταπόδοσης/ επανάληψης χειρονομιών όπως η εστίαση, το δείξιμο, ή το λίκνισμα 
(waving) στους 12 μήνες 
Απουσία λέξεων στους 16 μήνες 
Απουσία φράσεων των δύο λέξεων που να βγάζουν νόημα (χωρίς να μιμείται ή να επαναλαμβάνει)  στους 24 μήνες 
Οποιαδήποτε απώλεια ομιλίας ή φλυαρίας ή κοινωνικών δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία 

Αν παρατηρήσετε κάτι απο τα παραπάνω είναι αναγκαίο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο και να ζητήσετε παραπομπή για αξιολόγηση απο τους ειδικούς που ασχολούνται με αυτές τις περιπτώσεις.

Αν και κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά, ορισμένες διαφορές ίσως υποδεικνύουν  μια ελαφρά καθυστέρηση και άλλες ίσως είναι αιτία για μεγαλύτερη ανησυχία γι΄αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Το βίντεο παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε εσείς ως γονείς να αναγνωρίσετε τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού.








Saturday, June 1, 2013

Πως πραγματοποιείς το όνειρο ενός παιδιού? Ο μικρός πρίγκιπας

Ο 12χρονος Lukas πάσχει από μυϊκή δυστροφία και μπορεί να κουνήσει μόνο τα δάχτυλά του. Έτσι, ο ψυχολόγος και φωτογράφος Matej Peljhan συνεργάστηκε μαζί του για να φτιάξουν μαγικά σκηνικά, στα οποία θα μπορεί να κάνει όλα όσα ονειρεύεται. Η χρήση του photoshop αποκλείστηκε. Ποιος ο λόγος να στέκεσαι μόνος σε ένα απογυμνωμένο σκηνικό και να σ’ το συμπληρώσουν ενώ λείπεις; Η λύση ήταν τα επίπεδα σκηνικά στο πάτωμα. Ο Lucas μπήκε στο κάδρο και ο Matej τράβηξε από ψηλά τη συλλογή φωτογραφιών με τίτλο «Ο μικρός Πρίγκιπας».







Πετάει κρεμασμένος από ένα κόκκινο μπαλόνι. Κολυμπά σε ένα μαγικό βυθό, που αντί για ψάρια έχει πολύχρωμες κάλτσες. Σκαρφαλώνει μαξιλαρένιες σκάλες και κατεβαίνει με φόρα τις κατηφόρες πάνω σε ένα σκέιτ. Όμως όλα αυτά τα κάνει με τη φαντασία του. Αλλά και πάλι, από τέτοιες φανταστικές διαδρομές, ποιος δε θα ήθελε να έχει και αναμνηστικές φωτογραφίες;

Πηγή: docTv  (άρθρο: Πέρσα Νικηφόρου)

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα των παιδιών μας!
Αν έχετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες ίδιας ή παρόμοιας φύσης με τον μικρό Lucas αναζητήστε μαζί εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησης μικρών ή μεγαλύτερων επιθυμιών του.

Ιωάννα

Monday, May 13, 2013

Jacob Barnett 'Ενα παιδί με αυτισμό που απειλεί την θεωρία της σχετικότητας και δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιο για Νόμπελ


Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω.
Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.
Ο 14χρονος, έχει φτάσει ένα βήμα πριν καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έχει αποκτήσει και έμμισθη θέση ερευνητή στο πανεπιστήμιο που φοιτά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται πλέον μερικές μαθηματικές εξισώσεις μακριά από το να αποδείξει ως λαθεμένη τη θεωρία της σχετικότητας, ενώ πρόκειται να επιχειρήσει να αντικρούσει και τη θεωρία του Big Bang.
“Ακόμα δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω μία ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο ίδιος. Ένα επίτευγμα που αν καταφέρει τελικά να το φέρει εις πέρας, αναμένεται να του χαρίσει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας και ενδεχομένως, το βραβείο Νόμπελ.
Καθηγητές από το Institute for Advanced Study in Princeton επιβεβαιώνουν άλλωστε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
“Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και τις γνώσεις που κατέχει μέχρι στιγμής”, επισήμανε ο καθηγητής Scott Tremaine, ο οποίος με mail του στην οικογένεια του Barnett, ενημέρωσε τον ίδιο και τους οικείους του πως αν τελικά τα καταφέρει, εκείνος θα στηρίξει την υποψηφιότητα του για το βραβείο.
Το παιδί – θαύμα
Ο 14χρονος μπορούσε λύνει παζλ 5.000 κομματιών από την ηλικία των τριών και στα δέκα του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο για να μπει στο Πανεπιστήμιο.
Σε πρόσφατη ομιλία του στο TEDx Teen, είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ τώρα. Οι ειδικοί είχαν πει πως δεν θα κατάφερνα καν να μιλήσω. Προφανώς κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα”.
Η μητέρα του, Kristine Barnett έχει γράψει βιβλίο για την μέχρι σήμερα ιστορία του μικρού, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”. Η οικογένεια του μικρού, έχει ιδρύσει και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της, το ίδρυμα Jacob’s Place για αυτιστικά παιδιά. Η μητέρα του, με το βιβλίο της αλλά και τη συνολική της δράση, έχει σαν στόχο της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό.
Η ίδια δήλωσε πρόσφατα: “Ο Jacob παλεύει με το πρόβλημα του κάθε μέρα και μας έχει στο πλάι του, όπως πρέπει να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του. Έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του και τα πολεμάει με δύναμη ψυχής”.



Τι είναι το Σύνδρομο Asperger
Το όνομα Σύνδρομο Asperger (Asperger’s Syndrome) καθιερώθηκε από το 1981 όταν η  Δρ. Λόρνα Γουίνγκ (Lorna Wing), μια Αγγλίδα ψυχίατρος, δημοσίευσε ένα  ακαδημαϊκό έγγραφο που λεγόταν Asperger’s Syndrome: a Clinical Account, το οποίο ξανάφερε στο φως την έρευνα που είχε κάνει ο Hans Asperger και καθιέρωσε έτσι την  επωνυμία Asperger’s Syndrome για να περιγράψει μία πάθηση που ανήκει στις  Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (Αutistic Spectrum Disorder).
Το Σύνδρομο Asperger θεωρείται πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού  Φάσματος, διότι όπως και ο κλασσικός Αυτισμός, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που  επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και τις σχέσεις ενός ατόμου με το περιβάλλον του.
Συχνά θεωρείται ότι όλοι όσοι έχουν Αυτισμό και έχουν υψηλές επιδόσεις, φέρουν το Σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, είναι γνωστό σήμερα ότι υπάρχουν αρκετές άλλες μορφές Αυτισμού, αυτές του αποκαλούμενου ως “Λειτουργικού Αυτισμού”, όπου τα άτομα αποδίδουν με υψηλές επιδόσεις χωρίς να εμφανίζουν αυτά καθαυτά τα συμπτώματα του Συνδρόμου Asperger.
Είτε έχουν Σύνδρομο Asperger (ΣΑ), είτε Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ), τα παιδιά και οι ενήλικες βιώνουν δυσκολίες στις καθημερινές κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η ικανότητά τους για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων είναι γενικά περιορισμένη, όπως είναι και η ικανότητά τους να καταλάβουν τη συναισθηματική έκφραση των άλλων ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παθήσεις  αυτές συνδέονται και με μαθησιακές δυσκολίες.
Στην πραγματικότητα όμως, όλοι οι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες παράλληλα με ΣA και ΥΛΑ μοιράζονται την ίδια δυσκολία στην κατανόηση του κόσμου που τους περιβάλλει. Τα άτομα με ΣΑ και ΥΛΑ έχουν συνήθως φυσιολογική ή ανώτερη νοημοσύνη και επιθυμούν την επαφή και τη σχέση με άλλους ανθρώπους, αλλά δε γνωρίζουν τον τρόπο προσέγγισης, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τους άλλους με ακατάλληλο και ιδιόρρυθμο τρόπο.


Αναδημοσίευση απο το blog Κίνηση Απελάστε τον ρατσισμό
με πληροφορίες από τις ιστοσελίδες  Huffingtonpost και aspergerhellas

Monday, April 15, 2013

Επιλεκτική ή Εκλεκτική Αλαλία

Η εκλεκτική ή επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή  η οποία χαρακτηρίζεται απο την αδυναμία του παιδιού να εκφραστεί λεκτικά σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις όπως το σχολείο ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Τα παιδιά επικοινωνούν σε προστατευμένα περιβάλλοντα στα οποία νιώθουν ασφάλεια όπως το σπίτι. Σύνοδα χαρακτηριστικά της εκλεκτικής αλαλίας μπορεί να είναι η υπέρμετρη ντροπαλότητα, ο φόβος της κοινωνικής έκθεσης, η κοινωνική απομόνωση και απόσυρση, ο αρνητισμός, οι εκρήξεις θυμού, η χειριστική ή αντιδραστική συμπεριφορά ιδιαίτερα στο σπίτι. Πιθανό είναι να υπάρχει σοβαρή αδυναμία να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές και σχολικές απαιτήσεις.


          Τρόποι εντοπισμού

  • Αν το παιδί επικοινωνεί στο σπίτι αλλά δεν εκφράζεται λεκτικά στο σχολείο ή σε άλλους δημόσιους χώρους
  • Νιώθει φοβισμένο και δυσκολεύεται να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο
  • Χρησιμοποιεί χειρονομίες για να αποφύγει μια δύσκολη κατάσταση



Περισσότερα από 90% των παιδιών με εκλεκτική αλαλία παρουσιάζουν επίσης κοινωνική φοβία ή κοινωνικό άγχος. Η διαταραχή είναι ιδιαιτέρως επίπονη για το παιδί. Τα παιδιά και οι έφηβοι με εκλεκτική αλαλία εμφανίζουν μία πραγματική φοβία για την ομιλία, για την κοινωνική αλληλεπίδραση και γενικά για καταστάσεις όπου απαιτείται από αυτούς η επικοινωνιακή συμμετοχή.

Σε σύγκριση με το τυπικα ντροπαλό παιδί τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία βρίσκονται στο απώτερο όριο της ντροπαλότητας και της σεμνότητας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών έχει μια κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση  άγχους
και πολύ συχνά τα παιδιά αυτά εμφανίζουν άγχος αποχωρισμού, συχνές κρίσεις θυμού και κλάματος, κακοδιαθεσία, προβλήματα ύπνου, έλλειψη ευελιξίας και έντονη ντροπαλότητα.

Συναισθήματα: Όταν το παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία ίσως να μην φαίνεται ανήσυχο σχετικά με την αλαλία του όσο όμως μεγαλώνει, η εσωτερική δυσαρέσκεια  για την λεκτική ανεπάρκεια του θα διογκώνεται, με πιθανή συνέπεια την ανάπτυξη αρνητικών περιπλοκών του άγχους που καιρό βιώνει.

Συμπεριφορά: παιδιά με εκλεκτική αλαλία παρουσιάζονται συχνά άκαμπτα και πεισματάρικα, κακοδιάθετα, χειριστικά και κυριαρχικά στο οικιακό περιβάλλον τους. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν δραματικές εναλλαγές διάθεσης, κραυγές, κλάμα, απόσυρση, άρνητικότητα, αναβλητικότητα. Τα παιδιά αυτά αισθάνονται την ανάγκη για εσωτερικό έλεγχο, σειρά, δομή και μπορεί να αντιστέκονται στις αλλαγές του προγράμματος ή της ρουτίνας τους ή να εμφανίζουν δυσκολίες στη μετάβαση από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Κάποια παιδιά μπορεί να ενεργούν απερίσκεπτα, αρνητικά στο σχολείο, σε γιορτές, ενώπιον μελών της οικογένειας τους και φίλων.

Θεραπευτική προσέγγιση: Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας θα πρέπει να εστιάζουν στην ελάττωση του άγχους, την ενίσχυση της αυτοεικόνας και στην ενίσχυση της κοινωνικής αυτοπεποίθησης και επικοινωνίας. Η έμφαση δεν πρέπει ποτέ να τίθεται στο να κάνουμε ένα παιδί να μιλήσει. Όλες οι προσδοκίες για ομιλία θα πρέπει να παραμεριστούν. Με ελαττωμένο άγχος, ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και την χρήση κατάλληλων τακτικών / τεχνικών, η επικοινωνία θα αυξηθεί καθώς το παιδί παιδί προοδεύει από μη λεκτικές σε λεκτικές επικοινωνιακές αντιδράσεις.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες.

Συμπεριφορική θεραπεία: Οι τεχνικές θετικής ενίσχυσης και αποευαισθητοποίησης αποτελούν τους πρωταρχικούς θεραπευτικούς στόχους για την εκλεκτική αλαλία, όπως επίσης και η απόσυρση κάθε πίεσης για ομιλία. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην καλύτερη κατανόηση του παιδιού και στο να αναγνωρίσουμε το άγχος που βιώνει. Η εισαγωγή του σε κοινωνικά περιβάλλοντα με απλές μη απειλητικές μεθόδους αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα το οποίο θα συμβάλλει στο να αισθανθεί το παιδί περισσότερο άνετα.

Παιγνιοθεραπεία- Ψυχοθεραπεία: Μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες αν όλη η πίεση για ομιλία αποσυρθεί και δοθεί έμφαση στο να βοηθηθεί το παιδί να χαλαρώσει. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αλαλία με τρόπο μη απειλητικό.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: οι εκπαιδευμένοι σε αυτό το είδος θεραπείας θεραπευτές βοηθούν τα παιδιά να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους με τον επαναπροσδιορισμό των φοβιών και των ανησυχιών τους με θετικές σκέψεις. Η θεραπεία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την διαδικασία της συνειδητοποίησης της αλαλίας και της αναγνώρισης του άγχους.

Πρωταρχικής σημασίας είναι η εμπλοκή της οικογένειας στην θεραπευτική διαδικασία όπως επίσης και των εκπαιδευτικών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Πηγή: Dr. Elisa Shipon-Blum Selective Mutism -Anxiety Research
          

Saturday, April 13, 2013


Παιδί στην Παλαιστίνη??



Παλαιστίνη. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάτω από ισραηλινή κατοχή. Η συντονίστρια ψυχικής υγείας Μαρία Κριστόμπαλ εργάζεται μαζί τους και γράφει αυτό το άρθρο.
ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ


Από τότε που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε για πρώτη φορά τη Δυτική Όχθη, το 1967, η εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι μόνιμο φαινόμενο. Ένα πολύπλοκο σύστημα έχει αναπτυχθεί για να κρατήσει τον τοπικό πληθυσμό υπό έλεγχο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσία του τείχους που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ. Σε καθημερινή βάση, οι παλαιστίνιοι υφίστανται μια σειρά από διαδικασίες ελέγχου και διελεύσεις από οδοφράγματα, όλα υπό το άγρυπνο μάτι του στρατού-επιτηρητή.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί εποικισμοί -που είναι παράνομοι, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο- έχουν πολλαπλασιαστεί στην περιοχή. Η Χεβρώνα, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Δυτική Όχθη, διαθέτει αρκετούς τέτοιους οικισμούς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι 800 κάτοικοί του βρίσκονται υπό τη στενή προστασία του ισραηλινού στρατού.

Για τους παλαιστίνιους αμάχους, η παρενόχληση από ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους, καθώς και η βία μεταξύ παλαιστινιακών παρατάξεων είναι μια σταθερή πραγματικότητα στην καθημερινότητά τους, που έχει ως αποτέλεσμα το φόβο, την απελπισία και την απογοήτευση. Αυτά τα συναισθήματα ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, και μάλιστα στα παιδιά οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Οι MSF λειτουργούν ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας στη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς μας είναι παιδιά που έχουν υποστεί βία άμεσα συσχετιζόμενη με τις συγκρούσεις. Κυρίως έχουν υποστεί επιδρομές από το στρατό -σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 60 επιδρομές καταγράφονται κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας εισβολής, στρατιώτες σφραγίζουν κάποιο δρόμο τη νύχτα και εισβάλλουν στα σπίτια των κατοίκων, ψάχνοντας για ακτιβιστές.

Συνήθως οι επιδρομές αυτές είναι επιθετικές και βίαιες, με τη συμμετοχή ενόπλων στρατιωτών, χρήση δακρυγόνων, σκυλιών και σπασμένων επίπλων. Συχνά καταλήγουν σε σύλληψη και κράτηση μελών οικογενειών. Η ταπείνωση και η απελπισία που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά είναι συντριπτική.

Στο πρόγραμμά μας συνεργαζόμαστε με πολλά παιδιά που έχουν βιώσει επιδρομές στα σπίτια τους και υφίστανται σοβαρές συνέπειες, όπως αισθήματα απομόνωσης, εφιάλτες, συνεχή επαγρύπνηση, επιθετική συμπεριφορά. Εκδηλώνουν νυκτερινή ενούρηση, αλλαγή στη γλώσσα ή τη συμπεριφορά. Η συνεχής ένταση μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά προβλήματα, όπως εξάντληση και πόνους, διαταραχές ύπνου και απώλεια όρεξης. Αυτές οι φυσικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν συντριβή στα παιδιά και τις οικογένειές τους και, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να έχουν μια μη αναστρέψιμη επίδραση στην παιδική ανάπτυξη.

Τα παιδιά δε γίνονται μάρτυρες μόνο γεγονότων όπως οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε καθημερινή βάση, αλλά είναι, επίσης, και άμεσα θύματα κακοποίησης. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς νόμους που επιβάλλονται από το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, τα παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να φυλακιστούν, ενώ τα άνω των 16 ετών αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, από οργανώσεις όπως η Unicef, που μαρτυρούν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης από το στρατό του Ισραήλ με θύματα ανήλικα κατά τη διάρκεια της κράτησης, ανάκρισης και φυλάκισης.

Η θεραπεία που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουμε, παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει ψυχολόγους (από παλαιστινιακό και διεθνές προσωπικό), κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρό. Μέσα από εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στόχος μας είναι να απαλύνουμε τον πόνο των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της βίας. Προσπαθούμε επίσης να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες, καθώς το περιβάλλον όπου ζουν είναι βίαιο και απειλητικό, και πιθανό να συνεχίσει να είναι έτσι. Παρέχουμε υποστήριξη σε οικογένειες και σε ομάδες, στη βάση ατομικών συνεδριών.

Πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη διαιρεμένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα σύνθετο αστικό περιβάλλον, όπου εξελίσσεται ένας γεωπολιτικός πόλεμος. Παγιδευμένα μέσα σε ένα δίκτυο συμφερόντων και πολιτικών πιέσεων, τα παιδιά γίνονται άλλη μια φορά τα ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης. Άγχος και διαταραχές συμπεριφοράς είναι συνηθισμένα μεταξύ των νέων που προσέρχονται να ζητήσουν βοήθεια στο πρόγραμμά μας.

Σε μια ένοπλη σύγκρουση, οι σταθερές δομές που προστατεύουν την ταυτότητά μας ως ατόμων, δηλαδή ο τόπος μας, η οικογένεια, η κοινωνική μας κατάσταση, η αξιοπρέπεια καταστρέφονται. Η προσαρμογή σ’ αυτήν την απώλεια απαιτεί τεράστια προσπάθεια και συχνά είναι οδυνηρή.

Άγχος, θλίψη, ενοχή και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που εκδηλώνουν συνεχώς οι ασθενείς μας. Ξεκινάμε βοηθώντας τους να κατανοήσουν ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναμενόμενες, λογικές αντιδράσεις στην κατάσταση, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή, ιδιωτικό χώρο όπου οι ασθενείς να μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να αποφασίσουν ένα σχέδιο δράσης που θα τους βοηθήσει να ανακουφίσουν τον πόνο τους.

Η δουλειά στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι γεμάτη δυσκολίες, λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης. Εκτός από την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, υπάρχουν επίσης συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων παλαιστινιακών παρατάξεων. Η διάρκεια της Κατοχής έχει επίσης χρόνιες συνέπειες όσον αφορά στην πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση, και έχει επιφέρει αύξηση των επιπέδων κοινωνικής και ενδοοικογενειακής βίας. Οι μηχανισμοί προσαρμογής των ανθρώπων φτάνουν στα όριά τους, και η συντριβή και η απελπισία είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.

Η Μαρία Κριστόμπαλ, συντονίστρια ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (ΜSF), περιγράφει τις δυσκολίες στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάτω από ισραηλινή κατοχή.

Πηγή: Το μπλογκ της καμπάνιας Παστίλιες για τον πόνο του άλλου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Tuesday, April 2, 2013

Ο αυτισμός μέσα απο τα μάτια ενός παιδιού



                                   ''Ο μικρός μου αδερφός απο το φεγγάρι''
μια πολύ όμορφη ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο η αδερφή ενός παιδιού με   αυτισμό βιώνει την διαφορετικότητα του μικρού της αδερφού.

Monday, March 4, 2013

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Εκπαίδευσης

Η Εταιρεία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος σε συνεργασία με τον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Εκπαίδευσης με Διεθνή Συμμετοχή, με τίτλο:

Διλήμματα και Προοπτικές στην Ειδική Εκπαίδευση

 Η διεξαγωγή του θα λάβει χώρα στις 11, 12, 13 και 14 Απριλίου 2013 στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη, Ιλίσια.

Για όλες τις διαδικασίες θα ενημερώνεστε από το επίσημο site του Συνεδρίου http://synedrio2013.eepe.gr